Opis programa – predavanja

Lokacija konferencije (Hotel International, Miramarska 24, Zagreb)

Prvi dan, 15.5.2013.

 

Uvodni govori, dodjela nagrade “Otvorena informatika”

Svebor Prstačić, Ivan Guštin, HrOpen, HULK

Uvodno pozdravljanje posjetitelja konferencije. Otvaranje konferencije. Dodjela nagrade “Otvorena informatika” pojedincima/skupinama za iznimno zalaganje u području tehnologija slobodnog i otvorenog koda u 2012. godini.

 

Obraćanje predsjednika Republike Hrvatske

prof. dr.sc. Ivo Josipović

 

Interoperability, Enterprise Architecture and Public Procurement

Karel De Vriendt

Kratka biografija: Karel De Vriendt je 25 godina radio (1987. – 2012.) kao IT ekspert za Europsku komisiju.Od 2005. do 2011.  vodio je tim odgovoran za izvođenje IADBC programa te za stvaranje i izvođenje ISA programa. Aktivno je bio uključen u projekte kao što su transeuropska mreža TESTA, Open Source Observatory and Repository (OSOR), te Semantic Interoperability Centre Europe (SEMIC) – koji su se pretvoril u Joinup, European Interoperability Strategy, te u European Interoperability Framework. Kroz svoju karijeru je sakupio vrijedno praktično iskustvo u javnoj nabavi IT rješenja i usluga. Karel De Vriendt je trenutno u mirovini, ali je nastavio djelovanje da unaprijedi elektroničke usluge javnog sektora za komunikaciju između javne uprave i građana kroz primjenu softverskih komponenti i usluga. Također, ostao je pobornik otvorenih normi i slobodnog softvera kao krucijalnih elemenata za podršku kolaboraciji, dijeljenju i ponovnom korištenju.

 

O radnoj skupini za primjenu otvorenog koda i otvorenih normi

Darko Parić, Kristijan Zimmer, Ministarstvo  uprave, Fakultet elektrotehnike i računarstva

 

All watched over by machines of loving grace?

 Karsten Gerloff, Free software foundation

Sažetak predavanja: Computers are woven into the fabric of our daily lives. They are the machines we use to create knowledge, they let us talk and write to each other, they are the cars, trains and planes that we use to move around. Computers are so tremendously useful because they are general purpose machines. We routinely use them to create and do things that the people who built them never dreamed of. Yet we are in the middle of an intense battle for control of these computers. Corporations are busy turning general purpose computers into mere shopping devices. Instead of choosing our destiny, we only get to choose our masters.
It doesn’t have to be this way. Are we heading for a world of corporate surveillance, where our choices will be bought and sold? Or are we going to create a world where we live in freedom and take charge of our lives?

Biografija: Karsten Gerloff je predsjednik Free Software Foundation Europe. Misija FSFE-a je promocija sloboda u informacijskom društvu kroz uporabu slobodnog softvera. Karsten Gerloff radi s programerima, aktivistima, poslovnim i političkim vođama kako bi stvorio okruženje u kojem slobodan softver može ostvariti puni potencijal. Vodi FSFE u sudjelovanju u procesima EU, ali i globalno te često predaje na konferencijama. Karsten Gerloff se bavi istraživanjem ekonomskih i socijalnih učinaka slobodnog softvera za Europsku komisiju i druge klijente. Vodio je i razvoj edukativnih materijala o slobodnom softveru za poduzetnike u južnoj i istočnoj Africi.

 

FSFE Legal and the Legal Network: what we do and how we can help you?

Matija Šuklje, Free software foundation Europe

Sažetak predavanja: There are all sorts of legal questions that can arise from Free Software -from licencing and copyright assignment to linking and even more complex issues. These do not only annoy hackers, but sometimes also baffle lawyers and businesspeople.

Luckily there are organisations like FSFE and its legal department which
help individuals, government agencies, businesses as well as the community at large to understand and solve such issues. FSFE Legal also facilitates the Legal Network – the world’s premier network of legal experts in the field of Free Software.
The talk will provide an overview over FSFE Legal, how it operates, what it
does and most importantly, how you can reach it to help you. Also it will
include an introduction of the Legal Network and why it is important for
the community.

Biografija: Matija Šuklje  počeo je koristiti slobodan softver od 1998. godine kada je dobio prvi korisnički račun na GNU/Linux računalu. Od tada se sve više uključuje u zajednicu slobodnog softvera kao aktivni član mnogih nevladinih organizacija i projekata te piše članke u OSSR [Open Standards, Systems and Solutions] radnoj grupi u Vladinom Centru za Informatiku Republike Slovenije. Matija predstavlja grupu Linux korisnika Slovenije pred Slovenskim Institutom za normizaciju po pitanjima otvorenih normi. Trenutno je zaposlen kao Legal Department Coordinator u FSFE i završava studij prava na Pravnom Fakultetu, Sveučilišta u Ljubljani.

 

Lightning talks – predstavljanje opensource zajednica

 LinuxZaSve, SSH, SOK, OSM, Ubuntu, Blender, Sinbad, Drupal

U svakoj državi postoje  zajednice čija je aktivnost usmjerena na određeni dio slobodne i otvorene tehnologije. U Hrvatskoj ih također postoji jako puno. Neke od njih će se predstaviti na konferenciji DORS/CLUC: LinuxZaSve, Slobodni Softver Hrvatska (SSH), Sustavi Otvorenog Koda (SOK), Open Street Map Hrvatska (OSM), Ubuntu.hr zajednica, Blender.hr

 

Okrugli stol: “Internet of things”

Moderator: Milan Rajačić

Sve više predmeta opremljeno je ugrađenim senzorima, čak i cijelim malim računalima, a uz mrežni priključak imaju mogućnost komuniciranja. Tako nastale informacijske mreže stvorit će nove poslovne modele, unaprijediti poslovne procese i smanjiti troškove i rizike. Kako će nam takva autonomna komunikacija između strojeva i računala promijeniti živote, naše domove, gradove i način poslovanja? Kako možemo sami pomoću sve dostupnijih elektroničkih komponenti, cjelovitih računalnih sustava u malom pakiranju, slobodnog softvera, otvorenih normi i otvorenih tehničkih standarda koncipirati i razviti takve sustave povezanih fizičkih objekata?

Sudionici okruglog stola podijelit će s publikom svoja saznanja i stavove o mogućnostima sudjelovanja u stvaranju takvog svijeta umreženih stvari te posljedicama života u njemu.

 

Sponzorsko predavanje – 4987 dana poslije – Konsolidacija bez obzira na veličinu IT infrastrukture

Ivan Turčin, IBM

Sažetak:18. prosinca 1999. IBM je objavio prvu kolekciju zakrpi za Linux na System 390. U posljednjem kvartalu prošle godine IBM je objavio System z Enterprice Class 12 i postigao najveću kvartalnu prodaju od kada postoji Linux na System z-u. Paralelno raste potražnja za Linux poslužiteljima, a stagnira i pada za Windows i UNIX poslužiteljima. Saznajte da li su ove dvije informacije povezane i kakve veze imaju sa zahtjevima za smanjenjem troškova, konsolidacijom, računarstvom u oblacima, sigurnosti, dostupnosti i ostalim *sti-ma.

Biografija: Certified IT Specialist, System z Software Architect, IBM Hrvatska d.o.o.
Od početka zaposlenja u IBM-u, 2008. godine, pruža tehničku podršku prodaji za IBM Collaboration Solutions. Od 2013. godine je arhitekt za System z korisnike u Hrvatskoj. U početku je primarno radio sa web portalima i sustavima za izmjenu poruka, dok je kasnije počeo raditi na kompleksnim arhitekturama i riješenjima koja uključuju razne softverske brendove. Njegov rad sa ključnim korisnicima je rezultiralo njegovom trenutnom pozicijom. Pokriva različite industrije: bankarsku, javni sektor i proizvodnu. Vrlo je aktivan u akademskim krugovima, piše knjige i održava predavanja na fakultetima u Hrvatskoj. Tijekom angažmana na kompleksnim arhitekturama i rješenjima koja uključuju razne softverske brendove, razvio je vještine IT arhitekta i projektnog managera. Kao arhitekt, često je primoran povezivati IT i poslovni svijet. Promovira otvorene tehnologije. Prije zaposlenja u IBM-u radio je za poslovnog partnera tvrtke IBM, a posjeduje i dodatno iskustvo u IT industriji stečeno zahvaljujući stipendijama i nezavisnim angažmanima na projektima. Područja kojima se bavi su Java/J2EE, web, društvene mreže i arhitekture.

 

Dvostruko više za upola manje u državnom IT-ju

Marko Rakar, udruga Vjetrenjača

Sažetak predavanja: Pogled na zatečenu IT infrastrukturu u državnoj upravi, mogućnosti širenja, konsolidacije, prostor za optimiziranje hardvera i softvera…

Biografija: Marko Rakar is president of a small Croatian NGO called Windmill. Marko has a lifelong experience in working/writing for media as well as dealing with the media. He combines his media knowledge with new technologies and was one of the earliest internet adopters in Croatia. He is a recognized lecturer and consultant on the subjects of organizing, the internet, new media as well as politics. He has run a number of successful campaigns and races for organizations, parties and independent candidates on presidential, parliament and municipal elections in Croatia, Europe, Asia and the US. His speciality is new and social media, as well as data transparency and open governance. Marko studied Philosophy and Information sciences at the University of Zagreb, speaks English fluently and is regular columnist and author to a number of blogs, web sites, newspapers and magazines in Croatia and internationally.

 

Projekt razvoja digitalnih kompetencija učenika i učitelja i odjeci prvih izvođenja radionica

Zoran Babić, Mila Kokotović, Prva ekonomska škola Zagreb OŠ Trnsko, HROpen

Sažetak: Mila i Zoran će prikazati program projekta Slobodni i otvoreni sustavi u obrazovanju za razvoj digitalnih kompetencija učenika i učitelja osnovnih škola, s naglaskom na primarno obrazovanje koji Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet od početka ove godine provodi u suorganizaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Bit će diskutirani ciljevi i razlozi izvođenja ovog programa, kao vida izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja za učenike osnovnih škola, stručnog usavršavanja učitelja i predavanja za roditelje. Bit će prezentirani rezultati anketa provedenih nakon prvih radionica za učenike u šest zagrebačkih škola kao i ozračja radionica.

Biografija (Mila Kokotović): Učiteljica razredne nastave i informatike. Radi u OŠ Trnsko. Dugogodišnji je predavač informatike u privatnom informatičkom centru za obrazovanje Infokatedra. Autorica je radnih listova i edukativne multimedije Matematika ništa strašno 1 i 2, Hrvatski ništa strašno i Priroda priča. Suautorica je Informatičke početnice i udžbenika za informatiku od 1. do 4. razreda osnovne škole Klikni mišem. Idejni je začetnik, autor i glavni urednik multimedijskog časopisa Kloks namijenjenog učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Sudjelovala je na europskom skupu učitelja „Innovative Teachers Forum 2005“ koji se održavao u Stocholmu gdje je prezentirala Informatičku početnicu. 2006. i 2007. godine prezentirala je svoj rad na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2006. i CUC 2007.

Biografija (Zoran Babić): Zoran Babić je profesor informatike u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu. Diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Na svojim predavanjima potiče učenike na korištenje programa otvorenog koda – kako u školi tako i u svakodnevnom životu. Aktivno širi \\\”dobre vibracije otvorenog koda\\\” svojim kolegama profesorima. Višegodišnji je suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje. Osim informatikom, uspješno se bavi dizajnom i glazbom.

 

GitHub – About company and selling to tradional companies

Alex Malinovich,Vlado Herman, GitHub

Sažetak predavanja: We will talk about how we have worked with selling our software to old-fashioned businesses and how software is changing the environment.

Biografije:  

Vlado Herman: Mr. Vlado Herman currently serves as Chief Financial Officer of GitHub, previously he served as the Chief Financial Officer of Yelp, Inc. from November 2006 to July 2011. Mr. Herman joined Yelp in December 2006 as Director of Finance and was promoted to Vice President, Finance and Administration in 2007. He held several roles at Yahoo, most recently as Senior Director of Operations Finance for the Search & Marketplace business unit. In addition, he has held finance & accounting roles at Intel Corporation, Ernst & Young LLP and UnocalCorporation. Mr. Herman holds an MBA from the Marshall School of Business at the University of Southern California and a B.S. in accounting from California State University, Northridge.

 

Accessibility revisited – new interfaces and new challenges

Igor Švarc, Faculty of organization and informatics

Sažetak:  Several years ago Gnome was the only accessible DE for blind people and at-spi based on corba, at-spi1  was primary accessibility infrastructure, although at-spi based on dbus, at-spi2, started to prepair at that time as well.
When Gnome 3 came on scene it was the time for new accessibility infrastructure to use. This lecture tries to answer what are differences between both infrastructures? What we should adjust with at-spi2, and what we adjusted with at-spi1. Could at-spi2, bring other desktops to work –
e.g. kde or lxde?
This keynote also tries to address several distros for blind people and built-in versus bolted-on accessibility.

Biografija: Igor Švarc holds Bsc in information technology. He is currently  working as a  temporary dba at Faculty of organization and informatics in Varaždin.

 

Drugi dan, 16.5.2013.

 

 

Breaking chains, building bridges: The Free Software Foundation Europe

Karsten Gerloff, Free software foundation Europe

Sažetak: How can we bring software freedom to people who don’t have it? Since 2001, the Free Software Foundation Europe is building awareness for Free Software. We work with politicians to build a free information       society, make good laws, and get rid of bad ones. We help Free        Software developers with their legal questions, and support lawyers who want to learn about Free Software licensing.

Whether winning a record fine against Microsoft or convincing public bodies to stop advertising proprietary programs, FSFE makes a real-world impact. Together with our sister organisations in the US, Latin America and India, we drive the further development of the Free Software philosophy. We can do all these things thanks to many passionate, dedicated staff and volunteers. Find out how you can work with FSFE and its allies to take your Free Software activism to the next level.

 

Building a successful Enterprise Opensource product: eZ Publish CMS as an example

Ivo Lukač, Netgen

Sažetak: There is a very narrow space between companies building traditional closed source products and communities building free open source products. In that space you can find a limited number of companies building products the open source way and providing enterprise services and support in sustainable way. It is not easy to achieve it, thus not many companies do it successfully, but it is possible. eZ Systems from Norway, with its flagship product ez Publish, is an example of a company building enterprise product on top of an opensource community.

Biografija: Co-founder of Netgen web agency, leading web projects based on eZ Publish CMS, organizing eZ Publish Summer Camp, had numerous presentations and talks at all eZ conferences from 2010. Awarded as a eZ Community blogger of the year 2011.

 

Opensource in the .NET ecosystem

Nikola Stjelja, Penta Id Sistemi

Sažetak: The Windows and .NET worlds have a long time standing tradition of ejecting any opensource or other non Microsoft accredited technologies. In the later years this trend has been changing. More and more open source projects are written for the .NET/Mono platform event including Microsoft provided technologies like Entity Framework or ASP.NET MVC. Now the current state of technology often includes several mandatory open source projects in any .NET solution.

Nikola will give a quick overview of available .NET open source projects for related to various project tasks (web frameworks, unit testing, logging, mocking, inversion of control and etc). It will also give guidelines how to introduce and utilize open source technologies in .NET environments which are not yet used to the world of open source.

Biografija: Nikola Stjelja is a long term software engineering enthusiasts. He currently works as a Software Architect at Penta Id Systems and has had a varied carrier in outsourcing, working primary as a technical lead and architect on many projects in different programming environment utilizing both proprietary and close source technologies. You can find more on his blog : http://mylifeasadeveloper.blogspot.com

 

MooseFS – Distributed file system

Bojan Mrkobrad, Altus d.o.o.

Sažetak: MooseFS (www.moosefs.org) je distribuirani mrežni podatkovni sustav (Distributed File System), otporan na pogreške (Fault tolerant). U Altus-IT d.o.o. izgradili smo cluster temeljen na MooseFS, KVM hipervizorima i OpenNebuli kao skupu alata za upravljanje distribuiranom virtualizacijskom platformom.

U predavanju se iznose koncepcija i karakteristike MooseFS DFS-a te njegove napredne mogućnosti. Prikazana je struktura našeg clustera i primjeri utilizacije.

Cilj predavanja je pokazati kako se može napraviti cijenom jeftin i brzinom zadovoljavajući storage ogromnog kapaciteta uz uporabu slobodnog softvera i samo \”običnih\” servera sa SATA diskovima.

Biografija: Rođen sam 1970. godine u Bjelovaru, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao sam 1997 g. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer PT (Telekomunikacije). Iste godine zaposlio sam se u tvrtci Data Link d.o.o. u Bjelovaru gdje sam radio na implementaciji mrežnih tehnologija, a kasnije sam se bavio razvojem proizvoda industrijske automatizacije, prvenstveno Linux embeded sustavima.

Od 2006 g. zaposlen sam u Markoja d.o.o. u Zagrebu na poslu voditelja Data centra. Izdvajanjem poslovanja Data centra u zasebnu tvrtku, Altus Informacijske Tehnologije d.o.o. 2011 g. radim kao tehnički direktor u istoj. Jedno od mojih užih područja interesa unazad tri godine je razvoj cloud usluga (pretežno IaaS), baziranog u najvećoj mjeri na otvorenom softveru – CentOS Linux, Open Nebula, QEMU-KVM, MooseFS, NoVNC, Open NMS, Zenoss …

 

Red Hat storage

Igor Vuk, Vedran Živičnjak, Nimium

Sažetak: Kratak prikaz Red Hat Storage Servera kao alternative postojećim NAS storage sustavima, bilo kao \”on premise\” rješenje ili kao dio javnog ili hibridnog računalnog oblaka.  Prikazat ćemo komponente koje čine Red Hat Storage Server, njegovu arhitekturu, te osobna iskustva stečena u radu s Red Hat Storage Serverom.

Biografija: Vedran i Igor zaposlenici su tvrtke Nimium d.o.o., jedinog Red Hat premier partnera u Hrvatskoj. Obojica su RHCE i VCP, a u slobodno vrijeme vole \”čeprkati\” po raznolikom hardveru i softveru.

 

MySQL- cluster is web scale

Nenad Merdanovic, Crossvallia

Sažetak: \”70x Higher JOIN Performance\”, \”99.999% availability\”, \”17.6 million queries per second\” – Anyone reading this might wonder – is this a 10 million dollar software product available only to Google, running on thousands of servers? Actually, this is MySQL-cluster using NDB engine in it\’s latest version. And it is open source. Before you start running with a big smile on your face screaming down the hallway: \”I am moving the whole infrastructure to MySQL-cluster\” take a step back, drink a beer and wait for all myths to be debunked on DORS/CLUC 2013.

Biografija: Graduate student at FER, working as a deployment manager/system administrator at Crossvallia. Open source and BSD fan, working on Linux for a living. Certified MySQL hater with extensive experience in hating it. Interest include computer networks and highly scalable open source deployments.

 

Sys.backup – centralizirani opensource backup sustav za članice CARNet-a

Branko Radojević, CARNet

Sažetak: CARNet već preko 20 godina uz povezivanje ustanova iz sustava znanosti i obrazovanja u jedinstvenu komunikacijsku mrežu pruža i usluge izgradnje i održavanja pojedinih internetskih servisa. Tako je jedan od prvih zadataka CARNet-a bio ustrojiti osnovne internetske servise i na samim ustanovama članicama, a sigurno pohranjivanje korisničkih i sistemskih podataka (backup) na siguran i pouzdan način je uvijek predstavljao izazov za sistem inženjera na samim ustanovama. Uvidjevši da ustanvoe imaju velikih problema s redovnim izradama backupa, CARNet je odlučio ponuditi centralizirano rješenje za svoje ustanove članice koristeći postojeću mrežnu infrastrukturu i slobodni softver. Na taj način je praktički minimalnim ulaganjima uspostavljena usluga koja se može koristiti i u daleko kritičnijim informacijskim servisima od onih koje koriste CARNet-ove ustanove članice.

Biografija: Branko Radojević je već duži niz godina pomoćnik ravnatelja CARNeta zadužen za poslove računalne i podatkovne infrastrukture, te je jedan od autora idejnog rješenja mnogih CARNetovih usluga, pa tako i usluge sys.backup. Branko je magistrirao na Columbia Southern University, te završava svoj doktorski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Aktivno je ukljućen u mnoge europske projekta, a svakako treba istaknuti projekt GEANT 3+, gdje vodi jednu radnu skupinu o računarstvu u oblaku.

 

Kako testiramo MediaWiki, softver koji pokreće Wikipediju

Željko Filipin, Wikimedia foundation

Sažetak: Softver koji pokreće Wikipediju, MediaWiki[1], se razvija kao i Wikipedija, potpuno otvoreno. Kroz praktične zadatke naučite kako koristiti alate koje koristimo za testiranje, uz uvjet da sav kod koji proizvedemo na radionici završi u našem repozitoriju[3].

Neki od alata s kojima ćemo se upoznati na radionici su page object[5] Git[6], Ruby[7], RVM[8], RubyGems[9], Cucumber[10], Selenium WebDriver[11], Watir[12], Bundler[13], page-object gem[14], RubyMine[15], Jenkins[16], CloudBees[17], Sauce Labs[18].

[1]: http://www.mediawiki.org/
[3]: https://github.com/wikimedia/qa-browsertests
[5]: http://code.google.com/p/selenium/wiki/PageObjects
[6]: http://git-scm.com/
[7]: http://www.ruby-lang.org/en/
[8]: https://rvm.io/
[9]: https://rubygems.org/
[10]: http://cukes.info/
[11]: http://seleniumhq.org/
[12]: http://watir.com/
[13]: http://gembundler.com/
[14]: https://github.com/cheezy/page-object
[15]: http://www.jetbrains.com/ruby/
[16]: http://jenkins-ci.org/
[17]: http://www.cloudbees.com/
[18]: https://saucelabs.com/

Biografija: Željko Filipin se bavi testiranjem softvera još od 2004. godine. Specijalizirao se za automatizaciju preglednika. Alati koje koristi svaki dan su mozak, Ruby i Selenium. Trenutno radi za Wikimedia Foundation Inc. gdje testira MediaWiki, softver koji pokreće Wikipediju.

 

Kako riješiti MySQL probleme uz 5 Percona Toolkit alata

Hrvoje Matijaković, Percona

Sažetak: Hrvoje će pokazati kako riješiti neke uobičajene probleme s MySQL-om koristeći Percona Toolkit. Neki od njih su:

 • kako odabrati i pronaći upite koje bi trebalo optimizirati
 • kako efikasno arhivirati podatke
 • kako provjeriti konzistentnost podataka kod replikacije, i kako repliku povratiti u konzistento stanje
 • kako prikupiti podatke za analizu problema u trenutku kada se taj problem dogodi
 •  kako izvršiti ALTER TABLE na velikim tablicama bez downtime-a

Biografija: Diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radio kao: Linux sysadmin, database developer i database admin za velike web-hosting tvrtke.

 

Puppet – automatizacija upravljanja resursima

Jakov Šošić, SRCE

Kako izbjeći monotoni krug: instalacija programa, podešavanje konfiguracijskih datoteka, startanje servisa, slaganje nadzora … ? Kako od tehničara koji stihijski lupa po konzoli postati inženjer koji deterministički dizajnira sustav? Ili, kako u manje vremena napraviti više posla? Ne, nije riječ o novoj dijeti za mršavljenje, Puppet zaista funkcionira. Dokazano u SRCU.

Biografija: Sistem inženjer, Unix/Linux entuzijast

 

Automate your car and  home with open source

Marian Marinov, 1H Ltd

Sažetak: In this talk Marian will show you how with a little coding you can make your own smart home. He has used Arduino + Raspberry Pi to control his lights, Air Conditioning, TV and multimedia. He will also show us his plans for Open Source car assistance technologies.

Biografija: Marian is a System Administrator with more then 14 years of experience. He is Founder and CEO of 1H Ltd. – a software company providing server management and optimization software specifically for the needs of hosting providers. Marian is very keen open source supporter and regularly speaks at FOSS conferences in the Balkan region.
As Chairman of the board of Open Projects Foundation he is helping in the organization of OpenFest – Bulgaria’s biggest FOSS conference.In his spare time he is also part-time lecturer in University of Sofia, where he teaches Network Security and Linux System Administration. He is a regular speaker at DORS/CLUC.

 

GNU/Linux na ARM-u za 50-100 USD

Dobrica Pavlinušić, HULK

Sažetak: U proteklih godinu dana Linux na ARM-u postao je sasvim solidna alternativa za male serverske zadatke koje svatko od nas ima kod kuće (VPN, printer server, monitoring, blinkanje ledica i sl.)

U ovom predavanju pokušat ćemo se osvrnuti na nekoliko njih, pogledati njihove prednosti i mane (prvenstveno iz perspektive \”pravog\” Linux-a na njima, a ne Androida) i pokušati podijeliti nekoliko dobrih savjeta da bi se lakše odluličili da li trebate jedan i koji točno.

Biografija: Dobrica Pavlinušić, kako sam za sebe voli reći, ovisnik o Unix-u i konzultant za Internet diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu gdje je stekao titulu diplomiranog informatičara. Njegova područja interesa uključuju Internet tehnologije, Unix, Open Source pokret i Free software (u smislu sloboda, a ne cijene) kao i Linux. Član je nadzornog odbora HULK-a, Hrvatske Udruge Linux Korisnika i član izvršnog odbora HrOpen-a, Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet. Stalna preokupacija mu je rješavanje zanimljivih problema korištenjem slobodnih tehnologija.

 

Otvorite i zatvoreni kod

Vlatko Košturjak, Diverto/HULK

Sažetak: Činjenica je da sustavi za upravljanje izvornim kodom olakšavaju razvoj softvera, No, krivim korištenjem mogu izazvati i sigurnosne probleme. Posebno ako se koriste za razvoj web aplikacija. Ako želite vidjeti što ne raditi ili kako otvoriti zatvoreni kod, dođite na ovo predavanje.

Biografija: Vlatko Košturjak zaposlen je u Divertu kao savjetnik za informacijsku sigurnost gdje pomaže klijentima u postizanju ciljane sigurnosne razine. Vlatko se na području sigurnosti specijalizirao i certificirao za penetracijske testove, povećanje razine sigurnosti informacijskih sustava, te razvoj i nadzor ISMS-a prema međunarodnim standardima uključujući ISO/IEC 27001 i PCI DSS. Isto tako, Vlatko Košturjak je certificirani stručnjak za Linux s bogatim iskustvom u radu s cijelim nizom rješenja temeljenih na Linuxu. Tijekom više od 10 godina zanimanja za Linux, stekao je široka znanja u radu s Linuxom i tako upoznao Linux na platformama od PDA do mainframea, te napisao brojne IBM Redbook naslove s temama Linuxa, slobodnog softvera i sigurnosti.Vlatko također aktivno izrađuje i doprinosi softveru slobodnog koda. Tako, između ostalih i Snort, Metasploit, Nessus (GPL!), Nmap i OpenVAS sadrže dijelove koda koji su njegovih ruku djelo. Vlatko je član nadzornog odbora Hrvatske udruge Linux korisnika (HULK).

 

Security tips and tricks, part 0×01

Tonimir Kišasondi, Fakultet organizacije i informatike

Sažetak: In this lecture I will show a couple of tips and tricks on securing your servers and apps that use FLOSS software. This lecture will be focused on what you can do if you have some untrusted code (which by definition, is any code) or any other stuff that you have to run in your production. I hope this will prove to be useful for the attendees in the light of the recent rise in data compromises.

Biografija: Junior researcher and head of Open Systems and Security laboratory at the Faculty of Organization and Informatics in Varaždin, Croatia. Likes to make and break stuff, not necessarily in that order, usually in the fields of information security and open systems.

 

Crisium Code – slobodan softver u turističkoj promidžbi

Andrej Dundović, Udruga P.O.I.N.T. Križevci

Sažetak: “Kodiranje Križevaca (Crisium Code) građanska je inicijativa Udruge P.O.I.N.T. kojoj je cilj unapređenje turističke promidžbe Križevaca i promocija kulturno-povijesne baštine uz primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. QR kodom povezuju se fizičke lokacije i relevantne informacije o toj lokaciji u virtualnom svijetu, što omogućuje turistima i građanima da uz pomoć pametnog telefona dobiju virtualni turistički vodič.

Inicijativa je tehnički realizirana putem web aplikacije koja \””u letu\”” generira QR kodove spremne za tisak te autoriziranim korisnicima omogućuje upravljanje i naknadno mijenjanje URL-ova na koje QR-ovi upućuju. Aplikacija je licencirana pod AGPLv3 i napisana u programskom jeziku Python.

Posebnost ove inicijative jest u javnoj i slobodnoj dostupnosti cjelokupne dokumentacije i izvornog koda, što omogućuje jednostavnu realizaciju sličnih inicijativa i projekata. Ovo je primjer kako korištenjem slobodnog softvera i otvorenih standarda neprofitne i nevladine organizacije mogu osigurati opstojnost i transparentnost svojih projekata te paralelno doprinijeti realizaciji sličnih inicijativa.

Više informacija i izvorni kod mogu se pronaći na adresi
http://crisium-code.udruga-point.hr”

Biografija: Andrej Dundović apsolvent je fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu s interesom za fiziku visokih energija, kozmologiju i temelje kvantne teorije. Pored fizike, uključen je i u projekte slobodnog softvera (član uredništva portala Linux Za Sve, voditelj lokalizacije KDE-a, koordinacija projekta HrOpenWiki itd.) te projekte i inicijative lokalnih građžanskih udruga (Križevačka astronomska udruga Perzeidi, Udruga P.O.I.N.T., Informatički Klub Križevci).

 

 

Multipoint WebRTC

Samuel Picek, Fakultet organizacije i informatike

Sažetak: “U predavanju ce biti objasnjeno novi standard za real-time komunikaciju na webu – WebRTC. Zbog P2P duha WebRTC-a, prvi veci problem pojavljuje se kada developer zeli razvit multipoint komunikaciju putem P2P konekcija. U ovom predavanju napravit cemo pregled nad arhitekturama za multipoint komunikaciju sa WebRTC-om.”

Biografija:

 • freelancer/consultant, student, software dev, security and open source enthusiast
 • hr.linkedin.com/pub/samuel-picek/49/383/119/
 •  Active knowledge of open source software
 •  Knowledgable on Microsoft tools and development kits
 •  Knowledgable on pentesting security tools such as nmap, sqlmap, johntheripper, reaver/aircrack-ng, etc
 • Active knowledge in Javascript and Python libraries and frameworks
 • Passive knowledge: Shell scripting(bash), worked with noSQL databases(redis, mongodb, couchdb, neo4j), esoteric languages(erlang and haskell), lua scripting(awesome, nmap), android platform(java and web3.0)
 • Enthusiatic problem solver
 • Computer security enthusiast”

 

Otvoreno zdravstvo

Zlatko Papeš, Klinička bolnica “Sveti Duh”,  Vedran Ostojić, KBSD,
Vedran Papeš stud. Multimedijskog računarstva, Algebra, Davorin Bengez
Hewlett-Packard d.o.o.

Uočivši da su mnogim sudionicima hrvatskog zdravstvenog sustava još uvelike nepoznate prednosti, mogućnosti ušteda na nivou osobnog i državnog budžeta –  mogućnosti korištenja otvorenih informacijskih tehnologija i njihov značaj u sustavu suvremenog zdravstva i zdravlja pojedinca te kako Hrvatsko zdravstvo još nije dovoljno prepoznalo niti razradilo sustavnu strategiju uvođenja Otvorenog koda, Otvorenih podataka, primjeni slobodnog softvera njihove povezivosti i mobilnosti pacijenata korištenjem tehnologija Semantičkog weba i drugih tehnologija, pretpostavili smo da bi inicijativa Otvoreno zdravstvo usmjerena razmjeni iskustava i mogućoj pripremi smjernica za njihovu primjenu u hrvatskom zdravstvu, mogla doprinijeti razvoju informacijske otvorenosti u javnom interesu.

Inicijativa je u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” dobila podršku Uprave, uspostavljen je edukacijsko-konzultacijski termin i započela su sastajanja uživo i potencijalno telekonferencijski, a stranice web portala inicijalno su oformljene na adresi http://www.kbsd.hr/otvorenozdravstvo. Portal je otvoreni poziv i savjetodavno mjesto sa poveznicama, praktičnim primjerima i rješenjima primjene otvorenog koda u zdravstvenoj praksi. kako sudionicima koji izgrađuju i razvijaju hrvatski zdravstveni informacijski sustav, đacima i studenima koji se educiraju u tom zdravstvenom sustavu, zaposlenicima koji u njemu rade, tako i svima drugima zainteresiranima koji bi zdravstvenom sustavu željeli otvorenim tehnologijama pristupati..

Biografija: 

O autorima i inicijatorima
Zlatko Papeš, prof. dugogodišnji je CARNet koordinator i voditelj Odjela za IT Kliničke bolnice “Sveti Duh” gdje implementira javni web Bolnice na Drupal sustavu otvorenog koda i pruža podršku uvođenju i korištenju različitih kliničkih primjena otvorenog koda u Bolnici te je tajnik udruge HUPNOZ, Vedran Ostojić, dr. med. autor je kliničkog informacijskog sustava za Središnji prijam pacijenata u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” sa prilagodbama za Ubuntu klijentska računala otvorenog koda, Vedran Papeš student je stručnog studija Multimedijskog računarstva Visokog učilišta Algebra, surađivao je i surađuje na  na različitim rješenjima primjene multimedije u kliničkoj praksi, streamingu igara i sl., Davorin Bengez bio je sysadmin prvih Sučelja na Internet na otvorenom kodu od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do nekih od najvećih zagrebačkih kliničkih bolnica.